Lära barn cykla utan stödhjul

I början är det svårt för barn att hitta balansen på en cykel. Första steget för att lära barn cykla utan stödhjul är därför att börja med en balanscykel vid två till tre års ålder. En balanscykel, även kallad springcykel, hjälper barn att utveckla sin motorik, styrka och balans. Välj en plats med plant underlag exempelvis asfalt och utan upp- och nerförsbackar till en början. I takt med att barnet hittar balansen och farten kan barnen har roligt med en balanscykel fram till 5 år.

Att gå direkt till en större cykel utan stödhjul. Som nämnts tidigare är det svåra med att lära sig cykla att hitta balansen. Har barnet däremot lärt sig hitta balansen på en balanscykel går steget fortare.

Bild: Lära barn cykla med en balanscykel från STOY

När kan man börja lära sitt barn cykla? Med en balanscykel kan barn börja leka på två hjul vid 3 års ålder, men tänkt på att alla barn utvecklas i olika takt.

Balanscykel: Lära barn cykla utan stödhjul

Ska man köra med eller utan stödhjul? Om barnet behärska en balanscykel går steg över till en barncykel utan stödhjul snabbare. Rekommendationen är att börja utan stödhjul, när barnet hittat balansen och lärt sig styra med en balanscykel så kan man börja med att skruva bort pedalerna på en barncykel för att på så sett få barnet att vänja sig vid en större cykel. När barnet behärska balansen och styrningen med en större cykel kan pelarna monteras dit igen. Nästa steg för barnet är att lära sig trampa, styra och hålla balansen samtidigt! Kom ihåg att alltid använda godkänd cykelhjälm. Lycka till!

Våra favoriter av balanscyklar kommer från Stålhästen, Banwood, BERG, STOY och Kiddimoto.

Bild: Balanscykel BERG Biky Cross, Blå