Välj rätt storlek på barncykel

Barn lär sig cykla olika fort. Vissa barn lär sig cykla redan vid tre års ålder, medan det kan dröja något år för andra barn. Vi rekommenderar hur som helst att alltid börja med en balanscykel utan trampor, för att sedan gå över till en mindre barncykel med pedaler. Vi förspråkar att undvik stödhjulen, utan lär barnet hitta balansen redan från början. Sätt sadeln lågt så barnet når ner med fötterna i marken och höj sadeln successivt. Om barnet lärt sig hitta balansen på en balanscykel går steg till en riktig cykel mycket snabbare.

Bild: STOY pojkcykel 14 tum, för barn 4-5 år

”Jag tror alla minns sin första barncykel och hur man lärde sig cykla. Min första cykel var röd som jag fick av min pappa. Jag minns hur jag för första gången susade nerför en brant backe påhejad av min äldre bror! Allt gick bra! Jag kunde ju cykla helt själv!”

Barncykel 12 tum för barn från 3 till 4 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 12 tum passar vanligtvis barn med längd 90-105 cm eller i en ålder på 3 till 4 år. Vilken är din favorit?

Bild: STOY barncyklar 12 och 14 tum

Barncyklar från svenska STOY. Barncyklar i moderna färger och klassisk design. Barncyklarna är utrustade med breda lufthjul, handbroms, fotbroms, ringklocka på styret och reflexer för bättre synlighet. STOY erbjuder barncyklar för barn från 3 år upp till 7 år.

Barncykel 14 tum för barn från 4 till 5 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 14 tum passar vanligtvis barn med längd 100-110 cm eller i en ålder på 4 till 5 år. Vilken är din favorit?

Bild: STOY flickcykel 16 tum, för barn 5-7 år

Tänk på att alla barn växer fort och ser olika ut, även i samma ålder. Försök därmed att alltid utgå från innerbensmåttet. Åldern skall endast ses som en rekommendation.

Barncykel 16 tum för barn från 5 till 7 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 16 tum passar vanligtvis barn med längd 105-120 cm eller i en ålder på 5 till 7 år. Vilken är din favorit?

Bild: Juniorcykel Stålhästen Hojja Grön, 20 tum

Barncykel 20 tum, när barnen växer och lärt sig cykla behöver en barncykeln uppgraderas med flera växlar för att barnen ska få bättre fart och orka uppför brant backar. En juniorcykel i storlek 20 tum passar vanligtvis barn med längd 115-140 cm eller i en ålder på 6 till 9 år.

Bild: Barncykel Volare Gradient Svart/Blå, 20 tum

Barncykel 24 tum passar barn 8-12 år, eller barn med en längd på 130-150 cm.