Välj rätt storlek på barncykel

Barn lär sig cykla olika fort. Vissa barn lär sig cykla redan vid tre års ålder, medan det kan dröja något år för andra barn. Vi rekommenderar hur som helst att alltid börja med en balanscykel utan trampor, för att sedan gå över till en mindre barncykel med pedaler. Vi förspråkar att undvik stödhjulen, utan lär barnet hitta balansen redan från början. Sätt sadeln lågt så barnet når ner med fötterna i marken och höj sadeln successivt. Om barnet lärt sig hitta balansen på en balanscykel går steg till en riktig cykel mycket snabbare.

Bild: STOY pojkcykel 14 tum, för barn 4-5 år

”Jag tror alla minns sin första barncykel och hur man lärde sig cykla. Min första cykel var röd som jag fick av min pappa. Jag minns hur jag för första gången susade nerför en brant backe påhejad av min äldre bror! Allt gick bra! Jag kunde ju cykla helt själv!”

Barncykel 12 tum för barn från 3 till 4 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 12 tum passar vanligtvis barn med längd 90-105 cm eller i en ålder på 3 till 4 år. Vilken är din favorit?

Bild: STOY barncyklar 12 och 14 tum

Barncyklar från svenska STOY. Barncyklar i moderna färger och klassisk design. Barncyklarna är utrustade med breda lufthjul, handbroms, fotbroms, ringklocka på styret och reflexer för bättre synlighet. STOY erbjuder barncyklar för barn från 3 år upp till 7 år.

Barncykel 14 tum för barn från 3,5 till 5 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 14 tum passar vanligtvis barn med längd 100-110 cm eller i en ålder på 3,5 till 5 år. Vilken är din favorit?

Bild: STOY flickcykel 16 tum, för barn 4-6 år

Tänk på att alla barn växer fort och ser olika ut, även i samma ålder. Försök därmed att alltid utgå från innerbensmåttet. Åldern skall endast ses som en rekommendation.

Barncykel 16 tum för barn från 4 till 6 år. Barncykel från STOY, Volare, Crescent och Yipeeh. En cykel i storlek 16 tum passar vanligtvis barn med längd 105-120 cm eller i en ålder på 4 till 6 år. Vilken är din favorit?

Bild: Juniorcykel Stålhästen Hojja Grön, 20 tum

Barncykel 20 tum, när barnen växer och lärt sig cykla behöver en barncykeln uppgraderas med flera växlar för att barnen ska få bättre fart och orka uppför brant backar. En juniorcykel i storlek 20 tum passar vanligtvis barn med längd 115-140 cm eller i en ålder på 6 till 8 år.

Bild: Barncykel Volare Gradient Svart/Blå, 20 tum

Barncykel 24 tum passar barn 8-10 år, eller barn med en längd på 130-150 cm.


Vid inköp av en barncykel finns det flera faktorer som är viktiga att ta hänsyn till. Här är några viktiga aspekter att överväga:

  1. Storlek och ålder: Se till att välja en cykel som är lämplig för ditt barns ålder och storlek. Barncyklar brukar mätas i tumstorlek på hjulen, och det finns olika storlekar för olika åldersgrupper. En för stor eller för liten cykel kan vara svår att hantera och kan påverka cykelns säkerhet och komfort.
  2. Säkerhet: Tänk på säkerhetsfunktionerna hos cykeln. Det är viktigt att cykeln har fungerande bromsar och tydliga reflexer. Du kan också överväga att köpa en cykel med en hjälm inkluderad eller köpa en separat cykelhjälm för ditt barn.
  3. Kvalitet: Välj en cykel av god kvalitet som kommer att vara hållbar och tåla lek och användning. Undersök ramen, hjulen, kedjan och andra delar för att se till att de är av hög kvalitet och kan motstå slitage.
  4. Justerbarhet: En cykel som kan justeras är fördelaktig eftersom den kan anpassas efter ditt barns tillväxt. Se till att sadel och styre kan justeras i höjd och vinkel för att ge bästa möjliga passform och komfort.
  5. Utrustning: Överväg om du vill ha några extra funktioner eller tillbehör på cykeln, som till exempel stödhjul för nybörjare, en korg eller en ringklocka. Dessa kan göra cykelturen mer rolig och praktisk för ditt barn.
  6. Prova och testa: Låt ditt barn provsitta och testa cykeln. Det är viktigt att de känner sig bekväma och säkra på cykeln. Se till att de kan hantera styret och pedaler enkelt och utan problem.
  7. Budget: Bestäm en rimlig budget för inköpet av barncykeln. Prisspannet för barncyklar kan variera beroende på märke, kvalitet och funktioner. Jämför olika alternativ och hitta en cykel som passar inom din budget men fortfarande uppfyller de viktigaste kraven på säkerhet och kvalitet.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en barncykel som är säker, bekväm och rolig för ditt barn att använda. Kom ihåg att det är viktigt att uppmuntra till cykelsäkerhet och att använda skyddsutrustning, som hjälm, vid cykling.